La moment nu sunt sondaje deschise!

» Arhiva Sondaje Online
Ştiri
Siguranţa alimentelor în restaurante, cantine, cofetării, patiserii, unităţi de tip fast-food și pizzerii
Publicat: Marţi, 19 mai 2015 de

Avînd în vedere atribuţiile şi responsabilităţile operatorilor economici cu activitate în domeniul alimentaţiei publice, a prevederilor legislaţiei privind siguranţa lanţului alimentar, precum şi riscul pe care îl prezintă pentru sănătatea publică prepararea şi servirea hranei, în special în perioada sezonului cu temperaturi ridicate sau cu ocazia organizării de evenimente culturale, sau mese festive (nunţi, botezuri, onomastici etc), pentru prevenirea declanşării unor episoade de toxiinfecţii alimentare datorate unor factori favorizanţi, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, atenţionează administratorii acestor obiective (restaurante, cantine, cofetării, patiserii, unităţi de tip fast-food, pizzerii, etc), să respecte următoarele:

ASPECTE GENERALE ALE OBIECTIVULUI:
- să dețină documentul de inregistrare/autorizare sanitar- veterinară în conformitate cu prevederile Legii nr. 221 privind activitatea sanitar-veterinară;
- să respecte condiţiile generale de igienă conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 412/2010, referitoare la construcţie şi dotare a obiectivului;
- să fie dotat cu echipamente de protecţie sanitară pentru personalul care manipulează produsele de origine animală şi nonanimală, sau care prepara mîncarea, precum şi existenţa documentelor din care să rezulte starea de sănătate a acestora;
- să fie asigurat cu sursă de apă potabilă, care să fie utilizată atît la prepararea mîncărurilor, cît şi la menţinerea stării de igienă şi curăţenie a personalului şi a utilităţilor;
- efectuarea acţiunilor de, dezinfecție, a spaţiilor tehnologice, a utilajelor şi ustensilelor folosite;
- protejarea spaţiilor şi a alimentelor de insecte şi rozătoare prin măsuri specifice.

MATERIILE PRIME:
- să fie confirmate prin documente calitatea şi salubritatea materiilor prime, precum şi faptul că au fost achiziţionate din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi respectă programul de autocontrol prin afluirea de probe la laboratorul C.R.D.V.;
- păstrarea materiilor prime, în special al celor care necesită condiţii deosebite de temperatură, congelare sau refrigerare (carne, peşte, produse lactate, ouă etc.) în spaţii specifice, pentru a se preveni deprecierea lor;
- să ţină la zi evidenţele şi a înregistrărilor, privind intrările de materii prime în care să fie înscrise furnizorul, categoria produsului, data recepţionării, cantitatea, termenul de valabilitate, precum şi celelalte date pentru stabilirea trasabilităţii.

MANIPULAREA, PREPARAREA, EXPUNEREA ŞI SERVIREA ALIMENTELOR:
- respectarea condiţiilor de igienă, respectiv, spălarea mîinilor înainte de începerea activităţii şi a ustensilelor în timpul lucrului;
- evacuarea rapidă a deşeurilor şi subproduselor rezultate şi depozitarea acestora astfel încît să nu constituie o sursă de contaminare;
- curăţarea şi igienizarea periodică a spaţiilor unde au fost manipulate şi preparate produsele alimentare;
- utilizarea numai a ustensilelor de lucru, care pot fi curăţate sau igienizate corespunzător (blaturi de plastic, cuţite de inox, tăvi de inox, etc).

PRODUSELE gata pentru consum:
- expunerea spre consum a alimentelor trebuie să fie făcută astfel încît să fie evitat orice risc de contaminare şi depreciere a acestora;
- servirea alimentelor să se realizeze numai în recipienţi igienizaţi corespunzător sau în recipienţi de unică folosinţă;
- alimentele să fie ambalate sau preambalate în cazul în care acestea nu sunt destinate consumului la faţa locului (pentru activitate de catering, sau hrana rece pentru perioada organizării de petreceri);
- separarea materiilor prime pentru prepararea alimentelor de mîncărurile deja preparate, în special carnea crudă de vită, porc, pasăre, peşte şi ouăle; - alimentele nu se păstrează mai mult de 2 ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius.

În cazul în care constată nereguli, care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sesizeze reprezentanţii Direcţiilor Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor (DRSA Rîșcani tel. 0 256 28771 , 0 256 24751 , 0 256 93094) sau să apeleze Linia Fierbinte ANSA 080080033.

Alte înregistrări
Publicat: Miercuri, 11 decembrie 2019 de Serviciul Administraţie Publică
Membrii Asociației Sindicale Teritoriale Rîșcani s-au întrunit pentru a efectua totalizarea activității și alegerea organelor de conducere. Citeşte mai mult...
Publicat: Luni, 09 decembrie 2019 de Serviciul Administraţie Publică
Duminică, 08 decembrie 2019 la Văratic, a fost organizată o sărbătoare de suflet - Ceremonia de inaugurare a monumentului preotului Gheorghe Benea , slujitorul Parohiei ,,Sfântul Ierarh Nicolae “. Citeşte mai mult...
Publicat: Vineri, 06 decembrie 2019 de Serviciul Administraţie Publică
Acest proiect de decizie, care va fi examinat la următoarea ședință a Consiliului raional, constituie principalul document financiar al anului. Citeşte mai mult...
Publicat: Vineri, 06 decembrie 2019 de Serviciul Administraţie Publică
Deși suntem în pragul sărăbătorilor de iarnă, autoritățile publice țin în vizor permanent problemele ce apar și ce împiedică prestarea serviciilor de calitate cetățenilor. Citeşte mai mult...
Publicat: Miercuri, 04 decembrie 2019 de Serviciul Administraţie Publică
Lucrările de construcție la Piața Regională angro din Rîșcani continuă Deși au căzut primii fulgi și iarna a venit cu temperaturi scăzute, activitatea la Piața Regională angro din Rîșcani se desfășoară conform graficului lucrărilor aprobate. Recent pe șantier s-au întâlnit factorii de decizie în vederea stabilirii unor concluzii și a trasa acțiunile de viitor, în special pentru a determina sarcinile de primă importanță. Citeşte mai mult...
Publicat: Miercuri, 04 decembrie 2019 de Serviciul Administraţie Publică
Testul rapid la HIV/SIDA Fă un test HIV! Rezultatul este gata în timp de 20 de min. Confidențial, gratuit, anonim. Acesta a fost mesajul transmis de adolescenții Centrului Prietenos Tinerilor, care activează la IMSP Centrul de Sănătate din or. Rîșcani sub egida doamnei doctor Ina Lupăcescu. Citeşte mai mult...
Publicat: Sâmbătă, 30 noiembrie 2019 de Serviciul Administraţie Publică
La 29 noiembrie curent, au fost aleși vicepreședinții raionului Rîșcani. Consiliul raional a votat pentru doamna Daniela Ciumac, domnul Igor Culic și domnul Igor Stoian. Citeşte mai mult...
Publicat: Vineri, 29 noiembrie 2019 de Secţia Economie
Conferința Internațională a IMM-urilor ”Moldova Verde” și decernarea învingătorilor din cadrul concursului național „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” La data de 28 noiembrie 2019 s-a desfășurat Conferința Internațională a IMM-urilor ”Moldova Verde”, organizată de Ministerul Economiei și Infrastructurii, în parteneriat cu Organizația Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Conferința Internațională a IMM-urilor este cel mai important eveniment dedicat sectorului IMM din Republica Moldova și constituie o platformă excelentă de dialog între reprezentanții autorităților publice centrale și sectorul privat. Citeşte mai mult...
Publicat: Sâmbătă, 23 noiembrie 2019 de Serviciul Administraţie Publică
La 22 noiembrie curent, domnul Vasile Secrieru, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, cu 19 voturi ale consilierilor din fracțiunea PSRM și Blocului ACUM, a fost ales președinte al raionului Rîșcani. Domnul Vasile Secrieru a mulțumit tuturor și a subliniat că întreaga sa activitate în calitate de Preşedinte al raionului se va înfăptui sub “standardul Progresului”. Citeşte mai mult...
Publicat: Marţi, 18 august 2015 de
În scopul excluderi cazurilor de înec este necesar de a întreprinde următoarele reguli de comportare în apă: Citeşte mai mult...

Rezultate 131 - 140 din 209
» Toate înregistrările
Sus


 

 

-------------------------------------------
ONG-uri Raionale

-------------------------------------------

 

 

 

 

https://calm.md/img/nopicsmall_ro.png

Direcția Raională Învățământ, Tineret și Sport Rîșcani

 

    

https://declaratii.ani.md/searchDeclarations/index

 

                                                              https://actelocale.gov.md/ral/search?apl=19321

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rîșcani în imagini
Training IDIS Viitorul ”Consolidarea autonomiei locale”

© 2016 Consiliul raional Rîșcani, Republica Moldova.
str. Independenţei 38, or. Rîșcani, MD-5600, Republica Moldova
Tel/Fax.: (256) 22058;
Web: www.riscani.md, mail: inforiscanimd@gmail.com

Linia verde anticorupție: (+373)7992411

Total vizitatori: 1933
Vizitatori ieri: 463
Vizitatori azi: 120
Online: 9